Get Adobe Flash player

Jazyk webu

Czech Arabic Chinese (Traditional) English French German Greek Hungarian Italian Japanese Polish Russian Slovak Spanish

Novinky na OO7

Posílili jsme knihovnu o další tituly
http://james-bond.cz/bondovky/knihovna-oo7

 

Nový životopis - Raymond Benson
http://james-bond.cz/raymond-benson

 

Otevřeli jsme BAR OO7 - namíchejte si váš oblíbený koktejl
http://james-bond.cz/bondovky/napoje-bar-oo7

 

Halle Berry
nar. 14.08.1968
Cleveland, USA

Biografie
Halle Berry má silnou cukrovku, na jedno ucho skoro neslyší a po autonehodě jí čelo ozdobilo dvacet stehů. I přes tyto handicapy se módní časopisy mohou přetrhnout, aby jim pózovala na titulní straně.

Jako malou ji od sebe odstrkovali bílé i černé děti. Její otec byl černoch a matka běloška. Její otec Jerome opustil rodinu, když byly Halle Berry 4 roky, takže ji a starší sestru Heidi vychovávala matka Judy, zdravotní sestra. Otec byl alkoholik, který často fyzicky napadal její mámu. Když jí bylo 8, na rok se vrátil. Nejdříve bydleli v černošské čtvrti, ale když ji bylo 10 přestěhovali se do bělošské čtvrti.

Na střední škole se stala vydavatelkou školních novin, roztleskávačkou a školní miss. V sedmnácti se stala Miss Teen All America, o rok později Miss státu Ohio a vicemiss USA. Přes její skvělé výsledky ve škole, dala přednost kariéře modelky.

Nejprve odjela do Chicaga, kde začala fotit pro jeden magazín. Mnohem více než focení ji lákalo herectví, které začala studovat. Poprvé si zahrála ve filmu Horečka džungle "Jungle Fever" (1991), kde se proslavila jako Viviant, žena závislá na heroinu. Její výkon všechny ohromil. Další snímek byl Flinstoneovi "The Flintstones" (1994), kde si zahrála pravěkou sekretářku.

V roce 1993 si vzala baseballového hráče Davida Justiceho, ale dlouho jim to nevydrželo a po třech letech se rozvedli. Tento rozvod těžce nesla, proto se více věnovala filmům a dala se na charitu. Při natáčení dalšího filmu se složila a zjistilo se, že trpí silnou cukrovkou. Ve filmu Boeing 747 v ohrožení "Executive Decision" si zahraje s Kurtem Russellem odvážnou letušku letadla, které unesli teroristi.

Obrovský úspěch Halle Berry přinesl televizní životopisný film Černá Carmen Dorothy Dandridge "Introducing Dorothy Dandridge" (1999). Zahrála si v něm hlavní roli, nadanou filmovou hvězdu padesátých let, která se jako první černoška v Americe pokusila výrazněji prosadit ve filmu, ale tvrdě narazila na rasizmus.

V roce 1999 si vzala soulového zpěváka Erica Benéta. Sňatkem s ním získala i devítiletou dceru, kterou má Benét z předchozího manželství.

V roce 2000 Halle zavinila autohavárii a zraněná odtamtud odjela. Při nehodě kterou způsobila tím, že projela na červenou, si roztrhla kůži na čele, kterou jí museli zašít dvaceti stehy. Halle sice vše v nemocnici ohlásila, ale i tak byla odsouzena ke třem letům podmíněně, pokutě 13 000 USD a ke dvěma stům hodin veřejně prospěšných prací.

V akčním sci-fi X-Men (2000), si zahrála mutantku Storm. O rok později si zahrála po boku Johna Travolty v akčním filmu Operace: Hacker "Swordfish". Posledním velkým hitem je další pokračování akčního filmu Jamese Bonda Dnes neumírej "Die Another Day" (2002) s Piercem Brosnanem v hlavní mužské roli.

Filmografie
2014    Class Act, Tulia
2012    Cloud Atlas, Nappily Ever After
2011    Dark Tide,
2010    Frankie and Alice, Who Is Doris Payne?
2007    Neznámý svůdce, Spálené vzpomínky
2006    X-Men: Poslední vzdor
2005    Roboti
2004    Catwoman, Nappily Ever After, Need
2003    A&E Biography: Peter Boyle (TV film), Gothika, X-Men 2
2002    Dnes neumírej
2001    Operace: Hacker / Swordfish: Operace Hacker, Ples příšer
2000    X-Men
1999    Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)
1998    Intimate Portrait: Halle Berry (TV film), Proč se blázni zamilují?, Skandál!, Wedding, The (TV film)
1997    Bláznivé holky na lovu
1996    Boeing 747 v ohrožení, Sex po telefonu, Sluneční šíp,  Zločin z vášně
1995    Solomon & Sheba (TV film), Ztracený Izaiáš
1994    "Century of Women, A", Flintstoneovi 
1993    CB4, Program, "Queen", Táta lump
1992    Bumerang
1991    Poslední skaut, Strictly Business, Tropická horečka / Horečka džungle
1989    "Living Dolls"
1979    "Knots Landing"