Get Adobe Flash player

Jazyk webu

Czech Arabic Chinese (Traditional) English French German Greek Hungarian Italian Japanese Polish Russian Slovak Spanish

Novinky na OO7

Posílili jsme knihovnu o další tituly
http://james-bond.cz/bondovky/knihovna-oo7

 

Nový životopis - Raymond Benson
http://james-bond.cz/raymond-benson

 

Otevřeli jsme BAR OO7 - namíchejte si váš oblíbený koktejl
http://james-bond.cz/bondovky/napoje-bar-oo7

 

Michele Yeoh
nar. 06.08.1962
Ipoh, Perak, Malajsie

Biografie
Michelle Yeoh se narodila v Malajsii. Už od dětství vynikala v baletu, squoši, potápění a plavání. Navštěvovala prestižní londýnskou Královskou akademii tance a když se vrátila do Malajsie, vyhrála tamní soutěž krásy. V roce 1984 dostala nabídku, aby hrála s akční superhvězdou Jackie Chanem v televizi. Dostala několik rolí v béčkových filmech, ale nakonec se proti tomuto stereotypu vzbouřila, absolvovala náročný trénink v bojovém umění a získala roli ve svém akčním debutu Yes, Madam. Úspěch tohoto filmu z ní udělal nejlepší asijskou ženskou akční hvězdu.

V roce 1992 se stala nejlépe placenou herečkou v historii hongkongské kinematografie, když hrála společně s Jackie Chanem ve filmu Police Story III: Supercop.

Michelle Yeoh se mezinárodnímu publiku představila jako zdatná šermířka ve filmu Anga Leeho Tygr a drak a jako šarmantní tajná agentka v úspěšné bondovce Zítřek nikdy neumírá. Asijští diváci ji však znají již od okamžiku, kdy v roce 1984 vstoupila do světa akčních hongkongských filmů. U nás například díky Intersonicu dobře známá série Red Force. Od té doby si zahrála již ve více než 20 snímcích a svým energickým ztvárněním postav nabourala tradiční chápání role ženy v asijské kultuře.

Za roli ve filmu Tygr a drak byla v roce 2001 nominována na cenu Taipei Golden Horse Awards a ocenění BAFTA. Kromě toho byla také poctěna titulem Showest’s International Star of the Year. Za herecký výkon ve filmu The Soong Sisters získala v roce 1997 cenu Hong Kong Film Award.

Yeoh je také filmová producentka - v roce 2000 založila společnost Mythical Films, která zabývá produkcí čínských filmů. V roce 2002 produkovala snímek The Touch, v němž si také zahrála. O dva roky později vyprodukovala akční dobrodružný film o superhrdinech Silver Hawk: Maska spravedlnosti.


Filmografie
2008       Babylon A.D., Mumie: Hrob Dračího císaře, Purple Mountain, Útěk z Huang Shi
2007       Far North, Sunshine
2006       Obávaný bojovník
2005       Gejša
2004       Hua Mulan, Silver Hawk: Maska spravedlnosti
2002       Touch, The
2000       Tygr a drak
1999       Sing yuet tung wa
1997       Highly Classified: The World of 007 (video film), Zítřek nikdy neumírá
1996       A Jin de gu shi,
1994       7 jin gong, Xiao lin xiao zi 2: Xin wu long yuan, Yong Chun
1993        Dung fong saam hap, Superpolda, Tai ji zhang san feng, Wu xia qi gong zhu, Xian dai hao xia zhuan, Xin liu xing hu die jian
1992        Police Story 3
1987        Tong tian da dao, Zhong hua zhan shi
1986        Red Force
1985        Red Force 2, Xia ri fu xing
1984        Mao tou ying yu xiao fei xiang