Get Adobe Flash player

Jazyk webu

Czech Arabic Chinese (Traditional) English French German Greek Hungarian Italian Japanese Polish Russian Slovak Spanish

Novinky na OO7

Posílili jsme knihovnu o další tituly
http://james-bond.cz/bondovky/knihovna-oo7

 

Nový životopis - Raymond Benson
http://james-bond.cz/raymond-benson

 

Otevřeli jsme BAR OO7 - namíchejte si váš oblíbený koktejl
http://james-bond.cz/bondovky/napoje-bar-oo7

 

 

Pierce Brosnan
nar. 16.05.1953
Navan, County Meath, Irsko

 

Biografie
Pierceho otec Thomas opustil rodinu, když mu byl jeden rok. Jeho matka May se odstěhovala do Londýna a nechala mladého Pierceho s babičkou v Irsku. V 11 letech se opět shledal se svou matkou, za kterou odjel do Londýna. Oba pak žili na předměstí Putney, kde Pierce vystudoval střední školu. Po škole začal pracovat pro reklamu, fotografické studio a chvíli jako taxikář. První herecké zkušenosti získal s experimentální divadelní skupinou. V roce 1973 se zapsal na divadelní školu v Londýně, kterou tři roky studoval. Po škole několik let hrál v různých Londýnských divadlech, kde se v roce 1978 seznámil s herečkou Cassandrou Harris. Oba se do sebe zamilovali a 27. prosince 1980 se Pierce s Cassandrou oženil. Pár si adoptoval dvě děti Charlotte a Christophera.
Své první významnější role získal v thrillerech Dlouhý Velký pátek "The Long Good Friday" (1980), kde si zahrál nájemného irského vraha a "The Mirror Crack'd" (1980) s Elizabeth Taylor. Před americkým publikem se poprvé objevil jako charismatický, svalnatý mladý herec v televizním miniseriálu Manionové v Americe "The Manions of America" (1981).
Kvůli herecké kariéře se v roce 1981 přestěhoval se svou rodinou do Los Angeles, aby si mohl zahrát zdvořilého soukromého detektiva Remingtona Steela ve stejnojmenném televizním seriálu "Remington Steele" (1982). Osobní úspěchy přišly, když se mu narodilo první dítě, syn Sean William (1983) a získal Zlatý Glóbus za jeho zobrazení Roberta Goulda Shawa v miniseriálu BBC "Nancy Astor" (1984).
Po čtyřech sezónách se seriál "Remington Steele" začínal stávat okoukaným a proto televize NBC ukončila v roce 1986 jeho natáčení. To se zdálo jako perfektní načasování, protože Roger Moore představitel Bonda již další roli nechtěl natáčet a Pierce byl připraven tuto roli převzít na sebe. Bohužel, ale producenti "Remington Steele" jej nechtěli ztratit a přiměli jej podepsat smlouvu na další sezónu, což mu znemožnilo získat roli Bonda v nejbližším možném filmu. Bohužel seriál "Remington Steele" již nedokázal uspět a po šesti sezónách byl zrušen.
Po tomto zklamání přišla ještě větší citová rána, když jeho žena v roce 1987 zjistila, že má rakovinu vaječníku. Pierce získal další úspěch v televizním miniseriálu "Around the World in 80 Days" (1989), když si zahrál Philease Fogga, který se snaží objet zemi za 80 dní.
V roce 1991 přišla pro Brosmana strašná rána, když jeho žena zemřela. Ačkoliv jej obklopil žal, díky podpoře jeho rodiny pokračoval v práci herce a objevil se v sci-fi hororu Trávníkář "The Lawnmower Man" (1992). Pierce opět znovu získal významnou roli v úspěšné rodinné komedii Táta v sukni "Mrs. Doubtfire", kde se Robin Williams převlékl za paní na hlídání.
Dlouho očekávaná možnost zahrát si agenta 007 Jamese Bonda přišla ve filmu Zlaté oko "GoldenEye" (1995), film se stal velmi úspěšným a dokázal vydělat více než 350 milionů dolarů. Pierce nejen poskytnul hodně potřebnou podporu churavějící sérii Bondů, ale především stmelil jeho postavení vedoucího muže v různých rolí a charakterů. Ukázkou jsou různé role ve filmech "Robinson Crusoe" (1996), Mars útočí! "Mars Attacks!" (1996) a odvážného vulkanologa, pokoušejícího se zachránit město ohrožované sopkou v katastrofického dramatu Rozpoutané peklo "Dante's Peak" (1997).
Svou druhou roli Jamese Bonda si zahrál v Zítřek nikdy neumírá "Tomorrow Never Dies" (1997). James Bond v jeho podání se stal velmi oblíbeným a Pierce za své výkony získával samou chválu. Úspěšná byla také hlavní role znuděného milionáře Thomase Crowna ve filmu Aféra Thomase Crowna "The Thomas Crown Affair", který produkoval a v němž si zahrál s Rene Russo. Třetí pokračování Bonda přišlo v Jeden svět nestačí "The World Is Not Enough" (1999), kde mu byla partnerkou krásná Sophie Marceau Ve své čtvrté roli agenta 007 Dnes neumírej "Die Another Day" si zahrál po boku sexy Halle Berry.
V roce 2005 si zahrál ve filmu Zákon přitažlivosti (režie Peter Howitt), kde se objevil jako právník Daniel Rafferty, který patří v newyorském právnickém světě mezi špičkové specialisty na rozvody.
Když se jeho dceři Charlotte v srpnu 1998 narodilo dítě, tak se Pierce ve věku 45 let stal dědečkem. Pierce se v roce 1994 seznámil s Keely-Shaye Smith. Oba mají dva syny Dylana Thomase Brosnana a Parise Becketta Brosnana a žijí v Malibu Beach v Kalifornii. Pierce se s Keely-Shaye oženil v srpnu 2001 v County Mayo v Irsku.

Filmografie
2012    All You Need Is Love, St. Vincent, Thomas Crown Affair 2, The
2011    I Don't Know How She Does It, Johnny English se vrací,     Salvation Boulevard
2010    Muž ve stínu, Nezapomeň na mě, Percy Jackson: Zloděj blesku
2009    Dar
2008    Mamma Mia !, Caitlin
2007    Klub vyděračů, Manželská klec
2996    Muž proti muži,

2005    Instant Karma, Matador
2004    Když se setmí, Zákon přitažlivosti
2002    Dnes neumírej, Evelyn
2001    Agent z Panamy / Krejčí z Panamy
1999    Aféra Thomase Crowna , Indián, Jeden svět nestačí , Zápas,
1998    Kouzelný meč / Kouzelný meč - Cesta na Camelot, Synovec
1997    Highly Classified: The World of 007 (video film), Robinson Crusoe, Rozpoutané peklo, "Tom Green Show, The" , Zítřek nikdy neumírá
1996    Dvě tváře lásky, Mars útočí!, Zmizení Kevina Johnsona
1995    Noční hlídka (TV film), Zlaté oko
1994    Milostná aféra, Nemluv s cizinci (TV film)
1993    Malér, Mrs. Doubtfire - táta v sukni , Přetržené řetězy (TV film) , Vlak smrti (TV film)
1992    Exploze, Trávníkář
1991    Akademický zločin (TV film), Oběť lásky (TV film)
1990    Pan Johnson
1989    Kolem světa za 80 dní, Loupež (TV film)
1988    ''Panský dům'' , Podvodníci , Taffin
1987    Čtvrtý protokol , Remington Steele: The Steele That Wouldn't Die (TV film)
1986    Nomads
1985    "Moonlighting" / "Měsíční svit"
1982    "Nancy Astor" , "Remington Steele"
1981    Manionové v Americe
1980    Carpathian Eagle, The , Dlouhý velký pátek , Rozbité zrcadlo
1979    Murphy's Stroke (TV film) , Resting Rough
1977    "Profesionálové"