Get Adobe Flash player

Jazyk webu

Czech Arabic Chinese (Traditional) English French German Greek Hungarian Italian Japanese Polish Russian Slovak Spanish

Novinky na OO7

Posílili jsme knihovnu o další tituly
http://james-bond.cz/bondovky/knihovna-oo7

 

Nový životopis - Raymond Benson
http://james-bond.cz/raymond-benson

 

Otevřeli jsme BAR OO7 - namíchejte si váš oblíbený koktejl
http://james-bond.cz/bondovky/napoje-bar-oo7

 

 

Roger Moore
nar. 14.09.1927
Londýn, Velká Británie

 

Biografie
Je synem policisty. Od mládí projevoval výtvarné nadání a v patnácti letech nastoupil jako kreslíř u firmy v Soho, vyrábějící dokumentární a výchovné animované filmy. Zblízka tak poznal zákulisí film. průmyslu a po několika zkušenostech, které získal jako komparsista v hraném filmu, rozhodl se pro hereckou dráhu. Vystudoval na londýnské Royal Academy of Dramatic Art (RADA), od 1945 působil krátce v Cambridge Theatre a po vojenské službě, kterou absolvoval s hodností kapitána, pokračoval v práci na divadle, v TV a ve filmu pouze jako epizodní herec.
V pol. 50. let působil v USA, kde hrál na Broadwayi ve hře The Pin to See the Peepshow a větší role dostal také ve filmech společnosti MGM. První úspěchy však zaznamenal až v TV, zejm. díky titulní postavě šlechetného rytíře v Ivanhoe - ČTV (1957) a hlavním úlohám v dobrodružných seriálech Maverick (1957-62), The Alaskas (1959-60, Zlatokopové na Aljašce) a The Saint (1967-69, Svatý).
S Tonym Curtisem byli protagonisty čtyřiadvacetidílného seriálu The Persuaders (1971-72, Přesvědčovatelé), jehož jednu epizodu vysílala ČTV pod názvem Londýnské spiknutí. Světovou popularitu mu přinesla až role britského tajného agenta 007 Jamese Bonda, kterou převzal po Seanu Connerym; Bonda ztělesnil během 70. a 80. let ve filmech podle románů britského žurnalisty Iana Lancastera Fleminga a Johna Gardnera (Žít a nechat zemřít, Muž se zlatou zbraní, Špion, který mě miloval, Moonraker, Jen pro tvé oči, Chobotnička a Vyhlídka na vraždu), jejímiž režiséry byli postupně Guy Hamilton, Lewis Gilbert a John Glen.
Oproti Conneryho interpretaci pojal R. M. svého nezničitelného superagenta v poněkud parodičtější poloze jako uhlazeného elegána, od kterého by na první pohled jen málokdo očekával razantní řešení jednotlivých akcí. Souběžné vystupoval i v jiných filmech, většinou však šlo o průměrné dobrodružné a akční snímky, v nichž opět předvádí víc svou tělesnou zdatnost než herecké schopnosti.
Svou popularitu propůjčil do služeb humanitární pomoci; 1991 byl jmenován zvláštním zmocněncem dětské organizace UNICEF. Jeho manželkami byly Dorna van Steynová (1946-53), zpěvačka Dorothy Squiresová (1953-58) a herečka Luisa Mattioliová (1969-96).

Filmografie
2012    Connemara Days
2010    Gnomes and Trolls: The Forest Trial, Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty
2008    Agent Crush
2005    Foley & McColl: This Way Up (TV film) ,This Way Up (TV film)
2002    Místo činu: Brémy - Stíny (TV film) ,Na svoji vesni ,Plnou parou vzad!
2001    "Alias" ,Nepřítel
2000    Victoria's Secrets (TV film) ,Victoria Wood with All the Trimmings (TV film)
1999    D.R.E.A.M. Team (TV film) ,"Dream Team, The" ,"Children Without Childhood"
1997    "Brigitte & Friends" ,Spice World ,Svatý
1996    Souboj cti / The Quest - Souboj cti
1995    Nesmrtelný (TV film)
1992    Nocleh se snídaní
1990    Býčí oko ,"My Riviera" ,Oheň, led a dynamit
1988    Magic Snowman, The
1987    Happy 100th Birthday Hollywood (TV film) ,Trouble with Michael Caine, The (TV film)
1986    Bonds Are Forever (video film)
1985    Vyhlídka na smrt / Vyhlídka na vraždu
1984    Obnažená tvář
1983    Chobotnička ,Kletba Růžového pantera
1982    Night of 100 Stars (TV film)
1981    Přísně tajné! / Jen pro tvé oči ,Tajný závod / Velký závod
1980    Folkes ,Milenci na neděli ,Mořští vlci
1979    Moonraker ,Útěk do Atén / Útěk na Athénu
1978    Wild Geese, The
1977    Špion, který mě miloval / Agent, který mne miloval
1976    Esecutori, Gli,London Conspiracy ,Sherlock Holmes v New Yorku (TV film) ,Sporting Chance ,Volání na ďábla
1975    That Lucky Touch
1974    Bacharach 74 (TV film) ,Gold ,Mission: Monte Carlo ,Muž se zlatou zbraní
1973    Žít a nechat zemřít
1971    "Persuaders!, The"
1970    Muž, který pronásledoval sám sebe
1969    Crossplot ,Vendetta for the Saint
1968    Fiction Makers, The
1962    Branco di vigliacchi, Un ,"Saint, The"
1961    Gold of the Seven Saints, "Mike Douglas Show, The" ,Ratto delle sabine, Il ,Sins of Rachel Cade, The
1959    "Alaskans, The" ,Miracle, The
1958    "Ivanhoe"
1957    "Maverick"
1956    Diane ,This Happy Breed (TV film)
1955    Interrupted Melody ,King's Thief, The
1954    Když jsem naposledy viděl Paříž
1951    One Wild Oat
1949    Paper Orchid ,Trottie True
1946    Gaiety George,Piccadilly Incident
1945    Caesar a Kleopatra ,Perfect Strangers