Get Adobe Flash player

Jazyk webu

Czech Arabic Chinese (Traditional) English French German Greek Hungarian Italian Japanese Polish Russian Slovak Spanish

Novinky na OO7

Posílili jsme knihovnu o další tituly
http://james-bond.cz/bondovky/knihovna-oo7

 

Nový životopis - Raymond Benson
http://james-bond.cz/raymond-benson

 

Otevřeli jsme BAR OO7 - namíchejte si váš oblíbený koktejl
http://james-bond.cz/bondovky/napoje-bar-oo7

 

Sean Connery
nar. 25.08.1930
Edinburgh, Midlothian, Skotsko

Biografie

Sean se narodil ve skotském Edinburghu a nejprve hrál malé úlohy ve filmu a v televizi, dokud nepotkal roli, na níž postavil svou kariéru. Když přijal roli agenta 007 Jamese Bonda v nízkorozpočtovém britském snímku Dr. No, odstartoval tím jednu z nejdelších sérií ve filmové historii. Hrál Bonda ještě v Z Ruska s láskou, Goldfinger, Thunderball, Žiješ pouze dvakrát, Diamanty jsou věčné a Nikdy neříkej nikdy.

Hrál i ve spoustě jiných filmů, počínaje Hitchcockovým Marnie, přes Vraždu v Orient Expresu, Jméno Růže, Indiana Jonese a poslední křížovou výpravu až k takovým snímkům jako Ruský dům či Šaman. V roce 1996 byl protihráčem Nicholase Cage v kultovním snímku Skála. Namluvil také postavu animovaného draka ve filmu Dračí srdce.

V roce 1987 získal Zlatý glóbus a Oscara za vedlejší mužskou roli ve filmu Nedotknutelní a je nositelem nejrůznějších dalších ocenění. V roce 1999 byl povýšen britskou královnou do šlechtického stavu a má právo používat titul Sir.


Filmografie

2003    Liga výjimečných
2000    Osudové setkání
1999    Past
1998    Mstitelé ,Podoby lásky / Srdce ti napoví ,"30 Years of Billy Connolly"
1996    Dračí srdce ,Skála
1995    První rytíř ,Vražedné alibi
1994    "Highlander: The Animated Series" ,Správný muž v Africe / Správný chlap v Africe
1993    Vycházející slunce
1992    Šaman
1991    Highlander II / Highlander II - Síla kouzla ,Král zbojníků Robin Hood / Robin Hood: Král zbojníků
1990    Hon na ponorku ,Ruský dům
1989    Indiana Jones a poslední křížová výprava ,Rodinný podnik
1988    Můj život bez tebe ,Pevnost / Caldwellův případ
1987    Neúplatní / Nedotknutelní
1986    Bonds Are Forever (video film) ,Highlander ,Jméno růže
1983    Nikdy neříkej nikdy
1982    Pět dní jednoho léta ,Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight ,Wrong Is Right
1981    Outland ,Zloději času / Bandité času
1979    American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV film) ,Kuba ,Meteor ,První velká vlaková loupež / Velká vlaková loupež
1977    Příliš vzdálený most / Vzdálený most
1976    Další muž ,Robin a Mariana
1975    Muž, který chtěl být králem ,Vítr a lev ,Výkupné
1974    Vražda v Orient expresu ,Zardoz
1973    Offence, The
1971    Andersonovy nahrávky ,Červený stan ,Diamanty jsou věčné
1970    Molly Maguires
1969    Male of the Species (TV film)
1968    Shalako
1967    Žiješ jenom dvakrát
1966    Krásné šílenství ,Un monde nouveau
1965    Pahorek ,Thunderball
1964    Goldfinger,Marnie ,Woman of Straw
1963    Srdečné pozdravy z Ruska
1962    Dr. No ,Nejdelší den
1961    Anna Karenina (TV film) ,Frightened City, The ,On the Fiddle
1960    "Age of Kings, An" ,Colombe (TV film) ,Without the Grail (TV film)
1959    Darby O'Gill and the Little People ,Square Ring, The (TV film) ,Tarzanovo největší dobrodružství
1958    Another Time, Another Place ,Women in Love (TV film)
1957    Action of the Tiger ,Anna Christie (TV film) ,Hell Drivers ,No Road Back ,Time Lock
1955    Lilacs in the Spring